PROJEKT MENEDZSMENT, BERUHÁZÁS SZERVEZÉS

A projekt menedzser feladata az ingatlanfejlesztés folyamatának teljes felügyelete, a váratlan problémák megoldása. A projekt menedzser végez minden olyan döntéselőkészítést, mely beruházói döntést kíván. Lebonyolítja a beruházást, figyeli az előre ütemezett pénzügyi és időbeli folyamatokat és beavatkozik, ha szükséges. Részt vesz a fővállalkozói és az egyes alvállalkozói szerződések előkészítésében, a következmények mérlegelésében tanácsadást végez a beruházó részére.

 

A beruházás szervezés része lehet a projekt menedzselésének is. A beruházás összetett folyamat, ezért gyakran több szereplő vesz részt benne. Ezek a szereplők legtöbbször egy fővállalkozó irányítása alatt végzik a munkájukat. A megfelelő fővállalkozó kiválasztása szintén nehéz, hiszen sokféle szempontot kell ehhez ,megvizsgálni. A beruházás szervezés feladatai közé tartozik az árajánlatok bekérése potenciálisan alkalmas fővállalkozóktól, az árajánlatok összehasonlítása, elemzése, többfordulós ártárgyalások lebonyolítása, a beruházó képviseletében. A vállalkozási szerződések előkészítése és a beruházói biztosítékok megkövetelése, az építési szerződés megkötésében való közreműködés. A beruházás szervezés feladata még a garanciák betartatása a projekt befejeztével.

 

Beruházási léptéktől függően a projekt menedzselését több szakember külsős tanácsadók bevonásával végzi. A projekt menedzsment honoráriuma általában a beruházási érték százalékában megállapított átalánydíjas szolgáltatás.