PASSZÍV NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

A Nap energiáját többé-kevésbé minden épület passzívan hasznosítja, mert a napsugarakat azok elnyelik. A napenergia passzív hasznosítására tervezett épületek azonban sokkal jelentékenyebb mértékben képesek felfogni és tárolni a napenergiát, mint a szokványos épületek. Ezáltal hatékonyan elõsegítik a fûtési költségek csökkentését.

A passzív napenergia hasznosításához a helyi adottságok szerint optimálisan kell meghatározni az épület formáját, tájolását, elhelyezését, az üvegezett felületek arányát, továbbá a célnak legmegfelelõbb tulajdonságú építõanyagokat kell választani, hogy magas hatásfokkal hasznosulhasson a megújuló energia.

Mint látható a passzív napenergia hasznosításához nincsen szükség gépészeti berendezési tárgyakra, mert a feladatot maga az épület végzi el. Ezért a napenergia felhasználásának ez a módja nem is jár költség többlettel, csupán kellõ tervezõi ismereteket igényel a sikeres mûködéshez.

A célszerûen a napenergia passzív hasznosítására készült épületek a fûtési idény kezdetén és végén egy-egy hónapi fûtést képesek megtakarítani szokványos idõjárási viszonyok mellett. Ugyanakkor az egész fûtési idõszakban is mérsékelten csökkentik a fûtési energia szükségletet, mert akár a direkt napsütést, akár a szórt sugárzást télen is érvényesítik.

A napenergiát passzívan hasznosító épületek bármikor kiegészíthetõk a napenergiát aktívan hasznosító berendezésekkel (pl. napkollektorral), tehát az egyik hasznosítási forma nem zárja ki a másikat.

További részletek az ALACSONY ENERGIA FOGYASZTÁS, a NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS címû fejezetekben találhatók.